Hadefuld og censurlystig skuespiller har ændret adfærd – måske

Af Esther Beatrice Frostholm Hjort 


En af de selvudnævnte godhedsapostle, skuespilleren Carsten Bjørnlund, erklærer i et interview i BT,  at han er blevet bedre til at tage ansvar for sit afgrundsdybe had mod andre, når han bliver krænket på sine (internet)følelser.


Carsten Bjørnlund ynder at give den som dydsignalerende, moralsk vogter i tæt kirsebærspisende Twitter-samspil med den frelste kulturelite. Eksempelvis bebuder Carsten Bjørnlund 14. Maj 2019, at han gerne så Rasmus Paludan fra Stram Kurs fjernet fra offentligheden (censureret), i et ekkokammer-svar på et tweet fra det omvandrende mindreværdskompleks Mads Brügger. (Se foto)


I et tweet fra 15. april 2019 – dagen efter Rasmus Paludan blev forsøgt overfaldet på “Fredens Plads” også kendt som storbyens islamiske røvhul: Blågårds Plads på Nørrebro – harcelerer Carsten Bjørnlund mod TV 2, fordi stationen ifølge Bjørnlund har begået den utilgivelige brøde at tildele Rasmus Paludan taletid og så endda i den bedste sendetid. (Se foto)

 
Man forstår tydeligt på Bjørnlunds foragt, at det er en skændsel, at Rasmus Paludan får lov at være en del af ytringsfriheden i vores samfund, når nu Bjørnlund personligt helst så Paludan fjernet fra jordens overflade.


I det hele taget er censur et magtmiddel som frihedsmodstanderen Carsten Bjørnlund er svært glad for. Således postede han 27. marts 2019 rævestolt et billede, som dokumenterede, at han havde anmeldt et Twitter-opslag fra Stram Kurs. (Se foto)


Uomtvisteligt med det formål at udrydde al tanke og tale fra de medmennesker, hvis ytringsfrihed han ønskede så virtuelt SOME-decimeret, at de risikerede at blive tvunget til at stå på en ølkasse på en kaj i Rødbyhavn. Bjørnlunds “Se hvor god jeg er-dokumentation” blev postet som et svar til Danmarks kedeligste komiker, den skaldede og småfede – men almindelige – Brian Mørk, i det idiosynkratiske spejlkabinet, som Bjørnlund ynder at få sine endorfinudløsende skulderklap / likes i.


Ikke overraskende er Carsten Bjørnlund et klasseeksempel på kulturparnassets selvretfærdighedsryttere, der gloriepudsende prædiker mangfoldighed, rummelighed, altomfavnende tolerance, forståelse, John Lennon-Imagine-kærlighed og plads til alle, bare ikke til dem, de ikke bryder sig om eller er politisk uenige med. For denne elitære klike, der anskuer verden så karikeret, at de ser sig selv som superhelte og dem, de ikke ejer kognitiv kapacitet til at forstå, som superskurke, er det  vigtigt at holde sig i de indspiste cirkler, som er: “De rigtige meningers klub” (de gode / The Cool Kids).

Samtidig med at det er alfa og omega for gruppetænkningen, at de tager kraftig afstand fra og udstøder/undertrykker/mobber dem, som DE kategoriserer som hjemmehørende i “De forkerte meningers klub” (de onde/nørderne). 


NOGET overraskende er det derfor, at Carsten Bjørnlund i et interview i BT 22. marts 2020 beretter, at en af de vigtigste ting, han har lært om sig selv, er, at han godt kan ændre på sig selv.

»Man kan gøre noget ved det hele! Der er masser af situationer, hvor det har været godt at vide. Alle steder, hvor der er reaktioner, har man nemlig muligheden for at reagere på sin egen måde.«


Denne åbenbarende selvindsigt uddyber Bjørnlund med udtalelsen:

»F.eks. hvis en anden person siger noget til én, som man kan mærke gør én ked af det, så er jeg nu blevet bedre til at tage ansvaret for den følelse og ikke sige til den anden, at det er vedkommende, som skal ændre adfærd.«


Umiddelbart er det jo en ultrabanal betragtning, som Carsten Bjørnlund har gjort sig. En betragtning som de fleste mennesker er bevidste om, allerede før de entrerer puberteten. Ikke desto mindre er det en kærkommen betragtning i tilfældet Carsten Bjørnlund – hans hadefulde, censurelskende ytringer in mente. “Bedre sent end aldrig”.


Carsten Bjørnlund lader til at have gjort sig den refleksion, at selvom han er et voldsomt følsomt gemyt, der let bliver påvirket af meninger og idéer, som ikke flugter hans eget blåøjede, dobbeltmoralske tunnelsyn, så vil han fremover være opmærksom på dissonansen i narrativet. Måske – eller rettere, sandsynligvis, er det et naivt håb. Men skal man tage Carsten Bjørnlunds ord for gode varer, så vil han fremover tage ansvar for sit eget afstumpede reaktionsmønster i stedet for at kræve censur og magtpåtvungen ændret adfærd for de mennesker, hvis eksistens han bliver tøsefornæmet over.

Mennesker,som han notorisk har forlangt retter ind i geleddet og spiser de samme venstrefløjsskovsnegle, som han selv mæsker sig i på rokokopuden – ellers…!
Kun tiden vil give os svaret på, om Carsten Bjørnlund vil efterleve sin ny prædiken om at reagere indad og at feje for egen dør i stedet for at diktere og aktivistisk hæmme andres frihed.


Skuespilleren Carsten Bjørnlund er 46 år og uddannet fra Statens Teaterskole i 2002.
Sidste gang Carsten Bjørnlund havde nogen form for nævneværdig relevans i offentlighedens søgelys var i 2013, da han formåede at drikke rødvin med indflydelsesrige folk og tiltuske sig en rolle i den ræverøde DR-serie “Arvingerne”.


LINK TIL INTERVIEW I BT

Se også
Aarhus Universitetshospital: ‘Mellemøstligt udseende’ stjal ’27 flasker håndsprit’, truede vagt med kniv

One thought on “Hadefuld og censurlystig skuespiller har ændret adfærd – måske

  1. “F.eks. hvis en anden person siger noget til én, som man kan mærke gør én ked af det…”

    Det er bare et spørgsmål om definitioner. For godhedstosser som Bjørnlund kan ord skrevet på de sociale medier nemlig defineres som vold, og så handler det jo ikke bare om at blive ked af det.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *